Interview afnemen en uitwerken

Een interview afnemen vraagt van beide partijen tijd. Dit tweegesprek is een van de meest diepgaande en persoonlijke vormen van de journalistiek. De interviewer zorgt voor een balans tussen een juiste vertolking van de woorden van de geïnterviewde en het doel van het gesprek. Vraaggesprekken gebruik je ook voor commerciële doeleinden. Ze zijn er in soorten en maten.

Wanneer geef je een interview?interview afnemen

Soms is een vraaggesprek een beter middel van berichtgeving dan een ander model. Bijvoorbeeld omdat de persoon in kwestie een bedrijf, organisatie of een groep mensen vertegenwoordigt. Of als hij of zij al in het nieuws staat of erbij betrokken is. Verder kun je ter variatie een interview voorstellen. Soms is het de enige weg om informatie los te krijgen. Houd ook rekening met het doel van het gesprek. Richt je dit op de persoon of gaat het puur om de informatie die iemand kan geven? In onderstaande alinea's vind je een beknopt overzicht van de verschillende typen tweegesprekken.

Informatief achtergrondinterview 

Stel: de directeur van jouw bedrijf komt met een impopulaire maatregel. Het personeel en de media willen meer informatie. Aan de hand van een achtergrondinterview kan hij uitleg geven.

Portretinterview en profielsoorten vraaggesprekken

Dit type interview gebruikt een journalist meestal bij bijvoorbeeld de komst van een nieuwe directeur. Het is bedoeld om informatie te krijgen over zaken die de persoon karakteriseren. Zo ontstaat een goed profiel van het nieuwe kopstuk.

Technisch interview

Hierbij gaat het om puur technische informatie. Denk eens aan een vraaggesprek met een technicus van jouw bedrijf.

Opiniërend interview met deskundige

Dit is een interview met een deskundige op een bepaald gebied. Deze persoon geeft hierover uitgebreid zijn mening.

Bijzondere diepte interviews

Een vraaggesprek dat een beeld geeft van het leven of werken in aparte situaties. De journalist ondervraagt een of meer karakteristieke personen. Dat kan de directeur zijn of een medewerker.

Nieuwsinterview of persgesprekadvertorial van randwijk

Dit is een persgesprek met een autoriteit of elitepersoon waaruit nieuws kan ontstaan. Journalisten die voor een krant werken, nemen dergelijke interviews regelmatig af. Alle bovengenoemde interviews kun je na opname uitwerken en in je personeelsblad of bedrijfsblad plaatsen. Ook kun je ze publiceren in vakbladen, tijdschriften en kranten. Ze zijn een goede reclame voor je organisatie of bedrijf. Waarom zou je nog wachten? De tijd is nu rijp voor dat interview met die ene persoon. Wil je een verhaal dat klopt, zonder verlies van je doelstelling? Daarvoor ben je bij Tekstbureau Kiki Koning aan het goede adres. Je krijgt een levendig verhaal met mooie accenten en goed gestileerd.

Afspraak maken voor het afnemen van een interview? Mail ons nu. We staan dagelijks voor je klaar.